5 Temmuz 2010 Pazartesi

Samuray Kılıcı Koruması

Eski Japonya'nın soylu askerleri samurayları yıllarca filmlerde izledik. Samuraylar buşido (savaşçının yolu) anlayışını temel almıştır. Buşido felsefesinde korkunun yeri yoktur ve samuraylar ölüm korkusunu yenmiş kişilerdir. Bu, onlara dinginlik kazandırırdı.
Samuraylar, at üstünde, yaya, silahlı, silahsız dövüş konusunda eğitilmişlerdi. 13. yüzyılda Moğol savaşları yaşandıktan sonra, Samurayların kılıç kullanımı ağırlık kazandı.
Samurayların iki kılıcı olurdu. Uzun kılıç daito-katana, kısa kılıç shoto-wakizashi’ydi. Ayrıca tanto adı verilen bıçaklara sahiptiler. Kılıçları ellerindeyken kudretleri tartışılmaz ve kılıca verdikleri değer, onlara verdikleri isimlerden (mei) ve inandıkları ruhlarından anlaşılırdı. Bunun yanında küçük detaylar da kılıç yapımındaki ustalık ve manalarla ilgiliydi. Örneğin kılıç ile tutma yeri arasındaki koruma malzemesini işleyerek onlara anlam katmak gibi...Çok ilginç...









1605 yılında Japonya’nın gelmiş geçmiş en ünlü samurayı Miyamoto Musaşi, savaşçı yetiştirmek için bir okul açtı. 30 yaşına gelmeden 60’ın üzerinde kılıç dövüşünden galip çıkmayı başaran bu usta, yıllarca kendi okulunda dersler verdi. Samuray geleneği, 1876 yılında İmparator Meiji tarafından ortadan kaldırıldı. II. Dünya Savaşı'ndan da hatırlanacağı gibi tüm rütbeliler, hatta kamikaze pilotları da kılıçlıydı. Bu dönem öncesinde efendisiz kalan samuraylar, yani roninler zamanla ya isyan ederek öldürüldü ya da kılıçlarıyla seppuku/harakiri yaparak intihar ettiler. Bunun en güzel örneği için Bkz:Son Samuray filmi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder