20 Haziran 2010 Pazar

Dünyada Üzerindeki Eşsiz 10 Yer

1-)Cehennemin Kapısı - Türkmenistan

Türkmenistanın Darvaza Bölgesinde olan 70 metre genişliğindeki bu çıkur 35 yıldır aralıksız olarak yanmakta.




2-) Roraima Dağı

Venezuellada bulunan bu dağ 400 m yükseklikte ve tepesi dümdüz.Dünyadaki en yüksek şelaleye ev sahipliği yapan bu dağa sadece tek bir noktadan tırmanış yapılabiliyor.



3-)Büyük Meteor Kriteri

Abd'nin Flagstaff bölgesindeki bu meteor kriterinin çapı 69 km.Meteor nası vurduysa duman etmiş heryeri.Saf nikel-demir meteorunun 50 000 yıl önce düştüğü tahmin ediliyor.




4-)Büyük Pyla Kumulu

Fransadaki bu büyük çölcük Avrupa'da hani çöl yoktu len dedirtiyor.3km uzunluğunda ve 500 m genişliğindeki bu kumul dünyanın en büyük paragliding tesisine sahip.



5-)Socotra

Socotra Yemen'de bulunan ve dünyanın en fazla uzaylıları andıran yeri.Tamamen kuru bir iklimde olduğundan bitkiler enteresan yetişmiş.Ha koçuma.



6-)83-42

Grönland'da bulunan bu kara parçacığı dünyanın en sabit yeri ünvanını taşıyor.Kuzey Kutup Noktasına 400 mil uzağında ama şu ana kadar hiç hareket etmediği kabul ediliyor.Ve şu ana kadar sadece 5 kişi ayak basabilmiş.



7-)Rotorua

Yeni Zelanda'da bulunan bir şehir.Çamurları içindeki aktif maddeden dolayı hep kabarıyor.



8-)Don Juan Göleti

Dünyadaki en fazla tuz konsantrasyonuna sahip su birikintisi.1961 de 2 pilot farketmiş üstünden uçarken.Ürdündeki ''Ölüdeniz'' diğer adıyla ''Tuz Denizi''nden 8 kat daha tuzlu.Yani tuz oranı %40'tan fazla.



9-)Iceberg B-15

Antartikadaki bu buzul dünyadaki en büyük buzul olma ünvanını taşıyor.Yüzölçümü tam olarak 3,100 km.Yani neredeyse Istanbul kadar.




















10-)Guaira Şelalesi

Brezilya-Paraguay Sınırı olan bu şelale Niaga Şelalesinden 2 kat daha büyük ve saniyede 1.000.000 metreküp daha fazla su akıtıyor.Şu anda üzerinde dünyanın en büyük Hidroelektrik Santrali bulunuyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder