12 Temmuz 2010 Pazartesi

Dünyanın En Enteresan 10 Stadı

1. World Games Stadium – Tayvan


Dünyanın en büyük güneş enerjisi ile güç üreten stadyumu olma özelliği taşıyan World Games Stadyumu 14,155 metrekarelik tavanı ile yılda 1.4 gigawatt/h elektrik üretiyor. Stadyum, elektriğini kendi kendine üretip kullanırken; stadın kullanılmadığı zamanlar, yakın çevredeki komşularının %80'i, elektriği stadyumdan sağlıyor.


2. Allianz Arena – Almanya


Almanya'da Münih'in kuzeyinde yer alan Allianz Area Stadyumu Bayern Munich ve TSV 1860 München takımlarına ev sahipliği yapıyor. 69,901 konukluk kapasitesi ile de dünyanın ilk tamamen renk değiştiren stadyumu olma ünvanına sahip. Stadyum, Bayern Munich oynarken kırmızı, 1860 Munich oynarken mavi ve Alman Milli Takımı oynarken de beyaz renge bürünüyor.


3. Estadio Municipal de Aveiro – Portekiz


Municipal de Aveiro Stadyumu Portekiz, Aveiro adresinde, UEFA Euro 2004 için Portekizli mimar Tomás Taveira tarafından tasarlanmıştır. Yaratıcı tasarım ve kombinasyonla yaşamın içindeki tüm renkleri bünyesinde barındıran bu stadyumun kırmızı, yeşil, sarı, mavi, beyaz ve siyah renklere sahip türbinleri, boş iken tam bir parti havasına sahip.


4. Marina Bay Floating Stadium – Singapur


Dünyanın en büyük yüzen platformu olan Marina Bay, aynı zamanda dünyanın tek yüzen stadyumu olarak Singapur'da ikamet etmektedir. 120 metre uzunluğunda ve 83 metre genişliğinde olan bu çelik platformdaki futbol sahası 1,070 ton çekebiliyor, yani ortalama 9,000 insana ev sahipliği yapabiliyor. Bunun yanında sahaya bakan türbinlerin de 30,000 kişilik kapasitesi var.


5. Igraliste Batarija - Hırvatistan


15. yüzyıldan kalma küçük bir kaleye komşuluk eden ve HNK Trogir Klübüne ait 1000 kişilik stad belki hoş bir görünüme sahip. Ama maçların, kalenin çatısındaki restorandan güzelce izlenmesi kaçınılmaz gibi görünüyor.


6. Eco Stadium Janguito Malucelli - Brezilya


Brazilya'daki Janguito Malucelli Stadyumu dünyanın ilk ekolojik stadı olma özelliğine sahip. Çimlerle kaplı türbinler 6,000 kişilik kapasiteli ve geri dönüşümlü tahta yapılı tasarım ile inşa edilmiş.


7. Mmabatho Stadium – Güney Afrika


Güney Afrika, Mafikeng şehrindeki 59,000 kişilik Mmabatho Stadyumu 1981 yılında bir Rus inşaat firması tarafından tasarlanmış ve enteresan yapısıyla ilgi çekiciliğini kanıtlamış.


8. Gospin Dolac – Hırvatistan


1989'da yapılan Gospin Dolac Stadyumu Hırvatistan'ın Imotski şehrinde ve NK Imotski futbol kulübüne ev sahipliği etmekte. Aynı zamanda 4,000 taraftarlık kapasitesi ile 500m derinliğindeki bir gölün de komşusu olmakta.


9. Fujieda City Stadium - Japonya


Fujieda Stadyumu 13,000 kişilik ziyaretçisinin maç izlediği sırada piknik de yapabilme imkanına sahip. Klasik türbinler yerine de çardak konsepti tercih edilen stadyumda çimlere uzanarak maç izlenebiliyor.


10. Recep Tayyip Erdoğan Stadyumu - Türkiye


Gerçekten her yönüyle enteresanlıklara sahip bu stadyum İstanbul, Kasımpaşa semtinde Kasımpaşa SK'e ev sahipliği yapmaktadır. Stad yarıdan mahalleye, sahayı güzel gören bir yerden de açık otoparka açıktır. Kapasite ise bi hayli geniş; 13,500 oturan + ayakta Kasımpaşa nüfusu...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder