29 Haziran 2010 Salı

Satranç Otomatı Türk

Türk, 1769 yılında 6 ay kadar bir sürede Viyana'da mekanikçi Wolfgang von Kempelen tarafından yapılmıştır. İmparatoriçe Maria Theresa için yapılan bu otomat, 120 cm uzunluğunda, 105 cm genişliğinde ve 60 cm yüksekliğindedir. Akçaağaçtan ve üzerine satranç tahtası çizilmiş tekerlekli bir kabin önünde oturan bıyıklı ve sarıklı bir Türk figüründen oluşuyordu. Türk'ün içine bakıldığında irili ufaklı pek çok kaldıraç, makara ve karmaşık mekanik sistemler görülebilmekteydi.

Kurularak çalışan Türk, karşısındaki gönüllüyle satranç oynamaya başladığında, gözleri satranç tahtasını tarıyor, başını arada bir sallayıp satranç taşlarını eliyle hareket ettiriyordu. Pek çok oyunda rakibini yenmeyi de başarıyordu. Yaptığı hamlenin bittiğini başını üç kez sallayarak belirten otomat, maç sonrasında seyredenlerden gelen soruları satranç tahtasının yanında bulunan özel bir tepside harfleri birleştirerek yanıtlayabiliyordu.

Tabii onun hakkında söylenenlerin hepsi sadece teori bazında kalıyordu, kimse Türk'ün nasıl işlediğini ispatlayamıyordu. Türk'ün sahibi olan kişiler ve yakın çevresi de sırrı saklama konusunda kararlılardı. Bu sayede uzun yıllar boyunca Türk'ün gizemi insanları ona çekti.Tüm Avrupa ve Amerika'yı gezen otomat, sahiplerine de bir miktar para kazandırdı.

Çalışma Şekli

Ancak Kempelen'in ustalığı seyredenlerin düşündüğü gibi bir makineye satranç oynatmasında değildi. Uzun süreler nasıl çalıştığı üzerinde fikirler yürütülen otomatın içinde 1787-1837 yılları arasında satrançta oldukça tecrübeli olan Jacques-François Mouret vardı. Satranç ustası kutunun içinde mum ışığında iki büklüm bir şekilde otomatı yönetip hamleleri yaptırıyordu.
Operatörün oyunu takip edebilmesi için ikinci bir satranç tahtası vardı. Otomatın oynadığı ana satranç tahtasının altında, her karenin altında zemberek şeklinde bir mekanızma ve her taşın altında da bir mıknatıs bulunuyordu. Bu sistem sayesinde kabin içindeki oyuncu hangi taşın hangi kareye oynadığını takip edebiliyor ve ikincil satranç tahtasında yaptığı hamleleri ana tahtaya bildiren özel düzeneği kullanarak mekanik Türk'ü hareket ettirebiliyordu.

Kempelen 1804'de Viyana'da öldükten sonra otomat birkaç kez el değiştirdi ve son olarak Beethoven'in arkadaşı Johann Maelzel adlı bir makine mühendisi show-man'in eline geçti. Daha sonraları ilk metronomu yapacak olan Maelzel’in elindeki otomat 1809'da Napolyon'la da oynadı ve yendi. Türk, satranç zaferlerine Fransa ve İngiltere'de devam etti. 1820'de bilgisayarın babası sayılan Charles Babbage ile bir maç yaptı.


Artan borçları yüzünden Maelzel Avrupa'yı terk ederek Amerika'ya doğru yola çıktı. ABD'de başarılı bir turne gerçekleştiren Maelzel, Mekanik Türk'ü Küba'ya götürmeye karar verdi. Küba'da, sekreterliğini yapan (ve büyük ihtimalle Mekanik Türk'ün içindeki adam) satranç ustası William Schlumberger öldü. Bunun ardından Güney Amerika'da iflas eden Maelzel ABD'ye dönüşte kabininde ölü olarak bulundu ve cesedi denize atıldı.

Mekanik Türk'ün yeni sahibi Cerrah John Mitchell oldu. Bir kulüp kuran Mitchell, burada ücret karşılığı Mekanik Türk'ün sırlarını göstermeye başladı. Önceleri ufak bir şöhrete kavuşsa da Maelzel kadar başarılı bir şov adamı olmadığı için otomatı 1854 yılında Philadelphia'da bir müzeye bağışladı. Yapımından 85 yıl sonra Mekanik Türk "Büyük Philadelphia Yangını"nda yandı ve tarihe karıştı. Mitchel'in oğlu, Mekanik Türk'ün sırlarını açıkladığı bir kitap yayınladı. Tarih boyunca 15 satranç uzmanı ve ustası Mekanik Türk'le karşılaştı, hakkından birçok kitap ve makale yazıldı. Fakat hiçbiri Mekanik Türk'ün sırrını tam olarak ortaya koyamadı.


KAYNAKLAR

wiki

28 Haziran 2010 Pazartesi

Red Bull Londra Ofisi

Google kadar olmasa da Red Bull'un çalışma ofisi çalışanları kanatlandırıyor gibi gözüküyor.





Dünyanın En Uzun 10 Şelalesi

10. Browne Şelalesi
(Yeni Zelanda)


Yükseklik : 836 m















9. James Bruce Şelalesi
(Kanada)


Yükseklik : 840 m











8. Pu'uka'oku şelalesi
(Hawaii)


Yükseklik : 840 m















7. Balaifossen Şelalesi
(Norveç)


Yükseklik : 850 m











6. Vinnufossen Şelalesi
(Norveç)


Yükseklik : 860 m















5. Gocta Şelalesi
(Peru)


Yükseklik : 896 m









4. Olo'upena şelalesi
(Hawaii)


Yükseklik : 900 m










3. Three Sisters Şelalesi
(Peru)


Yükseklik : 914 m















2. Tugela Şelalesi
(Güney Afrika)


Yükseklik : 948 m















1. Angel Şelalesi
(Venezuella)


Yükseklik : 979 m

27 Haziran 2010 Pazar

dayıdayıdayodayoda...

Son 1 yıl içinde Starwars izleyen birçok kişinin aklında eminimki bu benzetme oluşmuştur. Gerek bilgeliği, gerek yaşanmışlıkları, gerek dayılığı, gerek ustalığı, gerek yaşlılığı, gerek o sözler...
Güç seninle yeğen...

Suya Yansıyan Yaşam İzleri-2



Alfa Romeo FastBack Sedan 2017 Concept

Amerikalı tasarımcı Jacob McMurry'nin tasarladığı Alfa Romeo FastBack Sedan 2017 Concept açılabilir cam tavana ve şeffaflığı değişebilen dış yapıya sahip. Ayrıca bu asimetrik araçta bio-dizel motor kullanılmış.






Şiirler - 1

Geçmiyor günler

burda çiçekler açmıyor
kuşlar süzülüp uçmuyor
yıldızlar ışık saçmıyor
geçmiyor günler geçmiyor.

avluda volta vururum
kah düşünür otururum
türlü hayaller görürüm
geçmiyor günler geçmiyor.

dışarıda mevsim baharmış
gezip dolaşanlar varmış
günler su gibi akarmış
geçmiyor günler geçmiyor.

gönülde eski sevdalar
gözümde dereler bağlar
aynadan hayalin ağlar
geçmiyor günler geçmiyor.

yanımda yatan yabancı
her söz zehir gibi acı
bütün dertlerin en gücü
geçmiyor günler geçmiyor

Sabahattin Ali

26 Haziran 2010 Cumartesi

Bobiler.org'un Androidleri


Meşhur Said Halim Paşa yalısının meşhur paşası tayyib efendiye amma benziyormuş hakikatten.


Suudi Kral Fahd ve Ceza.Şu habibi Şubi dek muharbara sapanla m4a1 pala bir arada ya mecnun rap yau elhamdülillah enabi arif fuat berlin vilcellat :D




Zico ve Saim Alpago.




Tamer Karadağlı ve Amerikan Popstar Taylor Hicks.Aynı lan.


Kaan Girgin ve Alessandro Del Piero.



Felipe Scolari(Portekiz Milli Takımı T. Direktörü),Gene Hackman(Aktör) ve Tabi ki de Dobbaş Kadir.


Teoman ve Hintli Artiz Amitabh Bachnan




Aişa'daki Cheb Khaled ve Bülent Arınt


Star Wars'taki Sith Lord ve Papa Chulo


Müslüm Baba ve Okan Dede



Apppauuuuv!

New York'ta Beş Minare

New York'ta Beş Minare - Fragman from New York'ta Beş Minare on Vimeo.


(Kafamda bi sahne için soru işaretleri oluştu sanırım bu durum filme gidişimi hızlandıracak:)

New York’ta Beş Minare’nin kapıları Hollywood’a açıldı

Beyaz Melek’ ve ‘Güneşi Gördüm’ ile gişede önemli başarılara imza atan Mahsun Kırmızıgül’ün, yeni filmi “New York’ta Beş Minare”nin tanıtım fragmanları New York’ta çekildi.

ew York’ta çekildi.

Mahsun Kırmızıgül, Mustafa Sandal, Haluk Bilginer, Eşref Kolçak, Ali Sürmeli ve Zafer Ergin’in rol alacağı filmde Hollywood’un beş usta oyuncusunun da adı geçiyor. İlk olarak Samuel Jackson ve Kurt Russell ile ön görüşme yapıldığı belirtiliyor. Filmin maliyeti için verilen rakam ise 6 ile 7 milyon dolar arasında değişiyor.

Çekimleri tamamlanan, teaser adı verilen ve filmin habercisi anlamına gelen tanıtımlar, filmin yedi sahnesinden oluşuyor. İlk olarak sinema salonlarında gösterilmeye başlanan görüntülerin ardından film, bu yıl içinde seyirciyle buluşacak. Hikâyesi Mahsun Kırmızıgül’e ait olan filmin çekimlerine ise nisan-mayıs aylarında Boyut Film-Murat Tokat’ın yapımcılığında başlanacak. İlk hikâyesini 11 yıl sonra gerçekleştirecek olmanın mutluluğunu yaşayan ve film için saçlarını uzatan Kırmızıgül’ün gözünde “New York’ta Beş Minare”nin yeri çok farklı.

Bu arada ilk kez bir sinema filmi için kamera karşısına geçen Mustafa Sandal da oldukça heyecanlı. Sandal “11 yıl önce bu filmde beraber oynayacaktık olmadı. Mahsun’un yaptığı işler ve başarısı ortada. Onun işine bağlılığı ve çalışkanlığından etkileniyorum.” dedi. Filmde, Mustafa Sandal ve Mahsun Kırmızıgül’ün oynadığı iki Türk polisinin, FBI’ın yakaladığı bir Türk kaçakçıyı teslim almak için gittikleri New York’ta yaşadıkları anlatılıyor.



Aykut Kocaman(Nasıl attııı aykut kocamaaaaan kocamaaaaaan kocamaaaaan oooo:)

Sonunda bal yapmayan Daum'la yolları ayırdı Fenerbahçe. Almanya'da kendisinin lakabı en iyi ikinciliklerin adamıydı zaten bize de bunu kanıtlamış oldu kendisine teşekkür ediyoruz. Fenerbahçe yönetimi futbol kültürü gereği kulübün en iyi birinciliklerin mücadelesinin verildiği bir ortamda Daum'la anlaşarak baştan hata yapmıştı. Umuyoruz ki türk futbolunun temel taşlarından olan Fenerbahçe Aykut Kocaman ile Turkcell Süper Lige renk katmayı başarabilir...







Kariyeri

4 Mayıs 1965 tarihinde Sakarya'nın Geyve ilçesinde doğdu. Çocukluğunda jimnastikle uğraştı. Amatör Altınmızrak Kulübünde dikkat çekti. Futbolculuk döneminde Fenerbahçe formasıyla yıldızlaştı. Fenerbahçe'de attığı goller ve kişiliğiyle Türk Futbol Tarihine adını altın harflerle yazdırmıştır ve bu nedenle kendisine KRAL lakabı takılmıştır.

Fenerbahçe

Fenerbahçe'nin 1988-89 sezonunda Türkiye 1.Futbol Ligi'nde 103 gol atarak şampiyon olan kadrosunda yer almıştır. Fenerbahçe, Sakaryaspor ve İstanbulspor formaları altında ligde 200 gole imza atmıştır. 1988-1989 sezonunda 29 golle, 1991-1992 sezonunda 25 golle ve 1994-1995 sezonunda da 27 golle 3 kez Türkiye Ligi gol kralı oldu. 1988-89 ve 1995-96'da Fenerbahçe formasıyla iki kez lig, 1988'de Sakaryaspor formasıyla bir kez Türkiye Kupası kazandı. 1995-96 sezon sonunda takım şampiyon olmasına rağmen dönemin Fenerbahçe Spor Klübü başkanı Ali Şen tarafından takım arkadaşı Oğuz Çetin ile birlikte gerekçe gösterilmeden takımdan tasfiye edilmiştir.


Milli Takım Kariyeri

1 kez Türkiye U-21, 15 kez de Türkiye A Milli Takım olmak üzere 16 kez milli formayı giymiş ve bu maçlarda 1 gol atmıştır


Teknik Direktörlük Kariyeri

İstanbulspor

2000 yılında futbolu bırakan Aykut Kocaman, İstanbulspor'da teknik direktörlüğe başlamıştır.
Sırasıyla Malatyaspor, Konyaspor ve Ankaraspor takımlarını çalıştırmıştır. 2010 yılı itibariyle Fenerbahçe'de baş antrenör olarak görev yapacaktır.


Sportif Direktörlük Kariyeri

Fenerbahçe

2009-2010 sezonunda Fenerbahçe ile Sportif Direktörlük görevine geçmiştir. 2010-2011 sezonunda Fenerbahçe Kulübünde Teknik Direktör görevine geçmiştir.

Futbolculuk Başarıları

Türkiye Süper Lig Şampiyonluğu
1988-1989 Fenerbahçe
1995-1996 Fenerbahçe

Türkiye Kupası
1988 Sakaryaspor

Kişisel

Türkiye Süper Lig Gol Kralı
1988-1989 Fenerbahçe (29 gol)
1991-1992 Fenerbahçe (25 gol)
1994-1995 Fenerbahçe (27 gol)

Türkiye Süper Lig 100'ler Kulübü
1983-2000 Sakaryaspor, Fenerbahçe, İstanbulspor (200 gol)

Binboa Kendi Şişeni Kendin Yarat Stop Motion Video

Binboa Kendi Şişeni Kendin Yarat Stop Motion Video from Binboa Vodka on Vimeo.

100 saat çekim, 500 elde çizilen şişe ve 5000 fotoğraf karesi...

Av Mevsimi

Başrollerini Şener Şen, Cem Yılmaz, Çetin Tekindor, Melisa Sözen ve Okan Yalabık’ın paylaştığı, Yavuz Turgul’un Gönül Yarası’ndan 6 yıl sonra hayata geçirdiği projesi “Av Mevsimi”nin çekimleri tamamlandı.



Yapımcılığı Fida Film ve Profilm tarafından üstlenilen Av Mevsimi’nin ön çalışmaları 1 Mart 2010’daki okuma provalarıyla başladı. Filmin Nisan ayında başlayan çekimleri 8,5 hafta sürdü.

ve Film Aralık 2010'da gösterime girecek. Bekliyelim...

Filme güzel bir de site yapmışlar, buradan bakılabilir...